Jaka pizza może być naprawdę dobra?

Jaka pizza może być naprawdę dobra?

Pizza, czyli danie kuchni włoskiej, cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Nie w każdym lokalu serwowana jest jednak naprawdę dobra pizza. Co wpływa na smak pizzy? O czym trzeba pamiętać, aby smakowała ona naprawdę wyśmienicie?

Dobra pizza wilda to przede wszystkim dobre ciasto. Należy pamiętać, że najlepsze będzie wtedy, kiedy zostanie przygotowane na krótko przed przyrządzaniem pizzy. Błędem wielu pizzermenów jest przygotowywanie ciasta niejako na zapas. Im dłuższy czas mija od przygotowania ciasta do jego upieczenia, tym gorzej.

Świeży sos

Drugim istotnym elementem jest sos. Najlepiej, jeśli będzie to sos przygotowany samodzielnie ze świeżych pomidorów. I tutaj uwaga: nawet najlepsza receptura nie sprawdzi się, jeśli pomidory nie będą wystarczająco dojrzałe. Do sosu warto dodać bazylię oraz oregano, czyli najważniejsze przyprawy kuchni włoskiej. Wielu kucharzy decyduje się również na dodatek czosnku. W efekcie sos jest naprawdę bardzo aromatyczny.

Jakość składników

Nie bez znaczenia jest również jakość pozostałych produktów, które układa się na pizzy. Nie należy sięgać po kiepskie produkty, w których nie brakuje sztucznych dodatków. Im lepszą szynkę czy ser się doda, tym lepsza będzie pizza. Wskazane jest, aby sięgać po produkty renomowanych producentów, którzy dbają o jakość i unikają sztucznych dodatków. Polacy bardzo lubią pizzę z:

-szynką;

-pieczarkami;

-oliwkami;

-serem: może być żółty, idealnie jednak, kiedy jest to mozzarella.

Co większa jest popularność pizzy z owocami morza. Hitem są krewetki. Chętnie sięgamy również po pizzę z owocami. Prym wiedzie pizza hawajska z ananasem i szynką, która naprawdę bardzo dobrze smakuje. W niektórych pizzeriach można również spotkać autorskie pizze, które są specjalnością danego lokalu. Wówczas na pizzy często pojawiają się produkty lokalne: oscypek, ser koryciński, powidła śliwkowe.

Dobra pizza to przede wszystkim dobre składniki. Powinien pamiętać o tym każdy, kto zdecydował się na prowadzenie własnej pizzerii. Oszczędność w tym wypadku nie popłaca. Gorsze produkty zawsze odbiją się na jakości pizzy.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *