Popularne odmiany włoskiej pizzy

Popularne odmiany włoskiej pizzy

Na całym świecie jest mnóstwo osób, które pokochały włoską kuchnię. Szczególnie wiele osób jest miłośnikami kuchni. To danie jest tak popularne na całym świecie, że dzień 9 lutego został ogłoszony Międzynarodowy Dniem Pizzy. Odmian tego dania jest mnóstwo, w każdym włoskim regionie jest ona przygotowywana z innych składników. Niżej prezentujemy te, które są dobrze znane w naszym kraju oraz te, które warto poznać.

Neapolitańska

Jest to najbardziej włoska spośród włoskich odmian pizzy. Jest jednocześnie jedną z najstarszych. Receptura na nią powstała w stolicy Kampanii Neapolu jeszcze w XIX wieku. Do przygotowania pizzy neapolitana nie potrzeba wielu składników. Oprócz ciasta potrzebne są tylko pomidory, ser mozzarella i świeża bazylia.

Sycylijska

 W każdym regionie Sycylii pizzę robi się w inny sposób. Łączy je dość grube ciasto i prostokątny kształt. Czasem mieszkańcy Sycylii przygotowują także okrągłą pizzę. Wówczas sięgają po anchois, cebulę, pomidory i zioła. Tym, co różni pizzę sycylijską od tej rodem z Neapolu są też inne sery. Na Sycylii najczęściej sięga się po sery o bardziej wyrazistym smaku niż mozzarella. Może to być przykładowo ser toma.

Pizza quatro stagioni

To pizza złożona z czterech oddzielnych sekcji. Na każdej znajdują się inne składniki, które nawiązują do pór roku. I tak w jednej mogą się znaleźć karczochy i salami, które są symbolem wiosny. Na innej znajdzie się szynka prosciutto cotto. Jest ona symbolem zimy. W sekcji nawiązującej do lata znajdą się pomidory. Symbolem jesieni są grzyby, na przykład pieczarki.

Bianca Pizza

 ta cieszy się ogromną popularnością we Włoszech. Także w naszym kraju jej popularność stale się zwiększa. Pizza bianca nie zawiera pomidorów, jest więc idealna dla osób, które nie lubią tego warzywa w żadnej postaci. Bazą tej pizzy jest biały sos na bazie mleka, czosnek, rozmaryn i oliwa. Włosi przygotowują pizzę z 3, 4 składników.

Podobne wpisy:

Podobne wpisy