Na całym świecie jest mnóstwo osób, które pokochały włoską kuchnię. Szczególnie wiele osób jest miłośnikami kuchni. To danie jest tak popularne na całym świecie, że dzień 9 lutego został ogłoszony Międzynarodowy Dniem Pizzy. Odmian tego dania jest mnóstwo, w każdym włoskim regionie jest ona przygotowywana z innych składników. Niżej prezentujemy te, które są dobrze znane w naszym kraju oraz te, które warto poznać.
Neapolitańska
Jest to najbardziej włoska spośród włoskich odmian pizzy. Jest jednocześnie jedną z najstarszych. Receptura na nią powstała w stolicy Kampanii Neapolu jeszcze w XIX wieku. Do przygotowania pizzy neapolitana nie potrzeba wielu składników. Oprócz ciasta potrzebne są tylko pomidory, ser mozzarella i świeża bazylia.
Sycylijska
W każdym regionie Sycylii pizzę robi się w inny sposób. Łączy je dość grube ciasto i prostokątny kształt. Czasem mieszkańcy Sycylii przygotowują także okrągłą pizzę. Wówczas sięgają po anchois, cebulę, pomidory i zioła. Tym, co różni pizzę sycylijską od tej rodem z Neapolu są też inne sery. Na Sycylii najczęściej sięga się po sery o bardziej wyrazistym smaku niż mozzarella. Może to być przykładowo ser toma.
Pizza quatro stagioni
To pizza złożona z czterech oddzielnych sekcji. Na każdej znajdują się inne składniki, które nawiązują do pór roku. I tak w jednej mogą się znaleźć karczochy i salami, które są symbolem wiosny. Na innej znajdzie się szynka prosciutto cotto. Jest ona symbolem zimy. W sekcji nawiązującej do lata znajdą się pomidory. Symbolem jesieni są grzyby, na przykład pieczarki.
Bianca Pizza
ta cieszy się ogromną popularnością we Włoszech. Także w naszym kraju jej popularność stale się zwiększa. Pizza bianca nie zawiera pomidorów, jest więc idealna dla osób, które nie lubią tego warzywa w żadnej postaci. Bazą tej pizzy jest biały sos na bazie mleka, czosnek, rozmaryn i oliwa. Włosi przygotowują pizzę z 3, 4 składników.