Różne rodzaje pizzy

Różne rodzaje pizzy

Zamoczone w pomidorach ciasto z dodatkiem drobno posiekanej szynki, pieczarek, sera i ziół to ulubione danie dorosłych i dzieci. O jaką potrawę chodzi? To oczywiście pizza. Toruń(https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-r-plaza), Bydgoszcz, Kraków, wszędzie kupimy dziś współczesne i tradycyjne odmiany pizzy.

Historia

W wielu krajach pizza jest klasyfikowana jako fast food, ale we Włoszech jest to danie tradycyjne. W Neapolu w 1552 roku Włosi po raz pierwszy spróbowali tych przepysznych ciast, a pod koniec XIX wieku pizza została uznana za danie koronne samej królowej Margarity z Sabaudii. Na cześć tak wspaniałej osoby wykwintny przysmak zaczął zdobywać popularność. I do dziś jest uważane za tradycyjne danie, które jest spożywane we Włoszech nie tylko w święta, ale także w dni powszednie. To właśnie stąd zaczęła się moda – otwieranie pizzerii, w których można zamówić pizzę z dowolnym nadzieniem.

Odmiany przepisów

W historii istnienia pizzy pojawiło się wiele odmian tego wspaniałego dania. Odmiany zależą od kilku czynników: skład ciasta (zwykłe, drożdżowe lub francuskie); grubość ciasta (1,5 – 3 mm); sos impregnacyjny (pomidor, majonez, sos); składniki do nadzienia (mięso, grzyby, warzywa); kształt i rozmiar produktu (okrągły, kwadratowy); podanie potrawy (wystrój ze składników, oryginalna krojona pizza). Walory smakowe tego niedoścignionego dania zależą od przepisu. Najważniejszą rzeczą jest ser, bez którego nie można zrobić pizzy. To ser nadaje potrawie niezapomniany aromat, a także piękny wygląd w połączeniu z papryką i bazylią. Dziś w restauracjach, kawiarniach i wyspecjalizowanych instytucjach, które przygotowują wyłącznie pizzę, menu oferuje szeroki wybór potraw. Każdego roku szefowie kuchni tworzą nowe rodzaje tej obfitej uczty. Najpopularniejsze potrawy w pizzeriach to – Margarita  i pizza Salami. Popularne są też „4 sery” – pyszne danie łączące najlepsze odmiany serów. „Hawajska” – oryginalne połączenie mięsa i owoców dla prawdziwych koneserów pikantnego smaku.  „Bawarska” – pizza z ostrą papryką i wędzonymi mięsami.  „Meksykańska” – wykwintne połączenie składników mięsnych i słodkiej kukurydzy. Ostatecznie „Cezar” to ciekawe połączenie piersi z kurczaka i pikantnego sosu

Podobne wpisy: